Kto powiedział, że pieczenie ciasteczek musi być trudne? Nic z tych rzeczy! Dziś mam dla Ciebie banalny przepis, do którego potrzebne składniki z pewnością masz w domu, a jeśli nie, kupisz je w osiedlowym sklepie. Przepis na bezglutenowe ciasteczka marchewkowe na pewno umili Ci nadchodzącą jesień!
Jeśli obserwujesz mnie od jakiegoś czasu, wiesz, że bardzo lubię łatwe przepisy i często stawiam na prostotę.
Na blogu pojawiło się już sporo nieskomplikowanych przepisów. Poniżej lista tych, które mogłeś przegapić:
Bezglutenowe i wegańskie ciasto z porzeczkami, tylko 6 składników! Świetnie sprawdzą się również inne owoce.
Komosanki, czyli domowe, zdrowe Rafaello z komosy ryżowej.
Prosty przepis na ciasteczka bananowe dla alergików.
Błyskawiczne pralinki z fasoli.
6-składnikowe, błyskawiczne kulki mocy, przepyszne!
Pyszne ciasteczka z kuchennego recyklingu.
Każdy z przepisów jest wegański i bez glutenu, tylko takie pojawiają się na blogu. Mam nadzieję, że znajdziesz coś dla siebie, a jeśli wciąż czujesz niedosyt, przygotowałam nowy przepis. Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka marchewkowe, z lekko korzennym aromatem!
Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka marchewkowe.
Drukuj przepisSkładniki
- 3/4 szklanki startej na grubszych oczkach marchewki
- 2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 wiórków kokosowych
- 1 duży, dojrzały banan
- odrobina mleka, u mnie roślinne
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego
- 1 płaska łyżeczka startej skórki z cytryny
- cynamon, przyprawa korzenna
- 1 łyżka syropu daktylowego/klonowego/naturalnego słodziku
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie
1. Dojrzałego banana rozgnieść widelcem w misce, można użyć do tego blendera. Dodać sok pomarańczowy, cynamon, przyprawę korzenną (ja użyłam Pumpkin Pie Spice), startą skórkę z cytryny, sodę oczyszczoną i odrobinę mleka. Całość wymieszać. Dodać resztę składników, czyli marchewkę, rodzynki, wiórki kokosowe i płatki owsiane. Całość wymieszać i odstawić na co najmniej 15 minut, by płatki owsiane napęczniały. Jeśli masa wciąż wydaje się za rzadka/gęsta, można dosypać odrobinę płatków owsianych/dolać mleka.
2. W międzyczasie rozgrzać piekarnik (180-200°C) i wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Z masy formować ciasteczka, u mnie wyszło około 14 sztuk średniej wielkości ciasteczek.
3. Ciasteczka piec około 15-20 minut, czas pieczenia zależy od piekarnika. Ja nie używałam termoobiegu.
Porady
Syrop daktylowy czy słodzik śmiało można zastąpić daktylami. 4-5 sztuk pokroić w drobne kawałki i dodać do całości. Ciasteczka lubią przypalać się od dołu, co sprawia, że stają się nieco cierpkie w smaku. Czas pieczenia zależy od piekarnika, sprawdź ciasteczka po 15 minutach i oceń, czy mogą spędzić w piekarniku dodatkowe, kilka minut. Jeśli nie lubisz rodzynek, zamień je na inne, suszone owoce. Dobrze sprawdzą się śliwki, morele, figi czy daktyle. Z każdym dodatkiem ciasteczka będą smakowały nieco inaczej.
Te ciasteczka są lekko wilgotne, a swoją świeżość zachowają naprawdę długo.
My jedliśmy je przed trzy dni i za każdym razem smakowały naprawdę dobrze. Fajny pomysł na łatwą, słodką przekąskę, która świetnie sprawdzi się w podróży, na wycieczce, a także w szkole czy w pracy. Myślę, że ta słodkość, posmakuje również młodszym domownikom.
Lubisz takie przepisy? Jaka jest Twoja ulubiona wersja ciastek?
Ja już od dłuższego czasu, przygotowanie różnych ciasteczek zaczynam od takiej samej bazy, którą jest duży, dojrzały i rozgnieciony widelcem banan. Świetnie sprawdza się jako zamiennik jajka oraz dodaje wypiekom naturalnej słodyczy. Daj znać, czy masz jakieś sprawdzone przepisy na zdrowszą wersję słodkich wypieków. Chętnie się zainspiruję!
Podobał Ci się ten przepis? Koniecznie podziel się nim ze swoim otoczeniem.
Każdy komentarz, polubienie czy udostępnienie, są dla mnie bardzo ważne. Cholernie mnie motywują i dają nadzieję, że to, co robię, chociaż trochę pomaga i inspiruje drugą osobę! Znajdziesz mnie na Facebooku, Instagramie i Bloglovin. Szczególnie polecam Ci zajrzeć na moje instastories, gdzie dzielę się urywkami z mojej codzienności. Wpadaj i bądźmy w kontakcie, ściskam!