Łatwe przepisy to moja tajna broń! Dziś mam dla Ciebie kolejny pomysł na przepyszne śniadanie, które jest kombinacją doskonałą. Nieco inna wersja moich ukochanych placuszków z kaszy gryczanej niepalonej, tym razem z dodatkiem słodkiego batata.
Placuszki z kaszy gryczanej białej to śniadanie, do którego regularnie wracam.
Namoczona przez noc kasza gryczana nabiera niesamowitych właściwości i można przyrządzić z niej przepyszne placuszki, które nie wymagają dodawania jajka. Kasza ta jest również z natury bezglutenowa, dlatego bardzo polecam ją alergikom. Jej delikatny, orzechowy posmak nadaje potrawie wyjątkowy smak. W tym przepisie najbardziej lubię to, że można go dowolnie modyfikować. Bazą placuszków jest po prostu namoczona kasza gryczana biała, która zmiksowana z dodatkiem wody/mleka, już sama w sobie idealnie nadaje się do wylania na patelnie. Ja najczęściej do ciasta dodaję jeszcze dojrzałego banana, cynamon i odrobinę sody oczyszczonej, by masa była jeszcze bardziej puszysta i nieco słodsza.
Dziś mam dla Ciebie bezglutenowe placuszki gryczane z dodatkiem batata, które są delikatne, puszyste i można zjeść ich zdecydowanie za dużo!
Mam nadzieję, że wykorzystasz ten przepis, bo jest naprawdę smaczny. Jeśli batata i sos przygotujesz wieczór wcześniej, śniadanie robi się naprawdę błyskawicznie. Pędź do sklepu po kaszę gryczaną białą i przyrządzaj z niej te pyszności! Z tych proporcji stworzysz śniadanie dla dwóch osób, choć nie będą to gigantyczne porcje.
BEZGLUTENOWE PLACUSZKI GRYCZANE Z DODATKIEM BATATA.
_____________________________
Składniki:
Placuszki, około 16 sztuk:
· 80 g kaszy gryczanej niepalonej
· 150 g batata
· mleko, u mnie owsiane
· cynamon
· płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Kremowy sos:
· 1 czubata łyżka masła orzechowego
· 4 wypestkowane, świeże daktyle
· 1/2 miarki odżywki białkowej wegańskiej (możesz pominąć)
· mleko, u mnie owsiane
Dodatkowo:
· dwa małe banany
· wiórki kokosowe
· odrobina oleju, u mnie kokosowy
Ważne:
Możesz użyć suszonych daktyli, namocz je dodatkowo we wrzątku, żeby łatwiej było je zmiksować.
Odżywka białkowa nadaje sosu kremowej konsystencji i wzbogaca całość o dodatkowe źródło białka. Obecnie używam produktu, który kupiłam w świetnym sklepie silaroslin.pl, polecam.
Placuszki smażyłam bez dodatku tłuszczu, jednak wszystko zależy od Twojej patelni. Mam nadzieję, że i u Ciebie pójdzie gładko, a placuszki nie będą przywierały.
_____________________________
Wykonanie:
Dzień wcześniej zalać kaszę gryczaną zimną wodą i wstawić do lodówki na całą noc. Warto również przygotować bataty, które ja ugotowałam na parze (pokroiłam je w kostkę).
Rano odcedzić kaszę, przepłukać i wsypać do naczynia, w którym będziemy miksować ciasto. Dodać uparowanego batata, cynamon, płaską łyżeczkę sody oczyszczonej i mleko. Wszystko zmiksować na gładką masę. Ja dodawałam mleka stopniowo, masa na placuszki ma być nieco gęstsza niż ta naleśnikowa.
Rozgrzać patelnię bez dodatku tłuszczu. Mój placuszek powstawał z ilości ciasta, które zmieściło się na 1 łyżce stołowej. Kiedy na cieście zaczną pojawiać się bąbelki, można spróbować przerzucić na drugą stronę. Ja używałam do tego płaskiej łopatki, która znacznie ułatwiła mi zadanie. Nie trzeba się obawiać, że ciasto będzie surowe. Namoczoną kaszę gryczaną można śmiało jeść bez obróbki, a bataty są przecież ugotowane.
W trakcie smażenia można przygotować sos. Masło orzechowe, wypestkowane daktyle, odżywkę białkową i mleko zblendować na gładką masę. Ilość mleka zależy od Was, mój sos był nieco gęstszy i bardzo kremowy.
Po usmażeniu wszystkich placuszków przygotować banana. Na tę samą patelnię dodać odrobinę oleju kokosowego. Przekrojone banany smażyć z obu stron, dodając cynamon. Można przygotować je również w piekarniku.
Placuszki podałam z sosem, smażonym bananem, odrobiną wiórków kokosowych i orzechami laskowymi. Czy to nie jest połączenie idealne?
SPRAWDŹ TAKŻE: Gryczanka, idealna alternatywa owsianki i śniadanie dla zabieganych.
Powiedz mi, co Ty najchętniej jesz na śniadanie?
U mnie króluje owsianka w przeróżnych wersjach, ale do tego przepisu również często wracam. Mam nadzieję, że bezglutenowe placuszki gryczane z dodatkiem batata przypadną Ci do gustu i skusisz się na ich przygotowanie. Kasza gryczana niepalona daje naprawdę sporo możliwości, a ja w kuchni mam ją praktycznie zawsze. Pamiętaj, że ten przepis możesz dowolnie modyfikować. Placuszki świetnie smakują z dodatkiem domowych powideł, innych owoców czy duszonym jabłkiem.
Podobał Ci się ten przepis? Koniecznie podziel się nim ze swoim otoczeniem.
Lubisz takie połączenia? Pamiętaj, że każdy komentarz, polubienie czy udostępnienie, są dla mnie bardzo ważne. Cholernie mnie motywują i dają nadzieję, że to, co robię, chociaż trochę pomaga i inspiruje drugą osobę! Znajdziesz mnie na Facebooku, Instagramie i Bloglovin. Szczególnie polecam Ci zajrzeć na moje instastories, gdzie dzielę się urywkami z mojej codzienności. Wpadaj i bądźmy w kontakcie, ściskam!