Jedzenie z proszku nie kojarzy nam się zbyt pozytywnie. Jednak istnieją sproszkowane produkty, które stanowią świetny dodatek i wzbogacenie naszej codziennej diety. Przygotowałam banalne i bardzo smaczne pralinki właśnie z użyciem dwóch, sproszkowanych produktów, a mianowicie wegańskiej odżywki białkowej oraz sproszkowanego buraka.
W KUCHNI STAWIAM NA PROSTOTĘ.
Zazwyczaj moje codzienne jedzenie jest mało wymyślne. Staram się, by moja dieta składała się głównie z nieprzetworzonych produktów, ale… no właśnie. I po te mniej zdrowe, wegańskie odpowiedniki, zdarza mi się sięgać! To, że człowiek odżywia się wegańsko i bezglutenowo nie oznacza, że jego dieta musi być zdrowa. Szczególnie teraz, gdy mamy tak ułatwiony dostęp do wegańskich półproduktów. Ja też lubię zjeść wegański ser, zamiennik mięsa, bezglutenowy, sklepowy chleb czy słodycze z gorszym składem.
Łatwo można przesadzić również i w drugą stronę. Zatrzęsienie super foods, gotowych mieszanek czy zdrowych produktów, które zbyt często zaczynają zastępować nam owoce i warzywa, też nie jest dobre. Warto szukać swojej równowagi, a dietę dopasowywać do stylu życia i miejsca, w którym obecnie żyjemy. Dlaczego o tym piszę? A no dlatego, że sama mieszkam w północnej Norwegii, gdzie dostęp do świeżych warzyw i owoców jest nieco utrudniony. Na sklepowych półkach znajdziemy bardzo dużo, jednak większość warzyw i owoców pochodzi z importu lub jest po prostu droga. Dlatego z zaciekawieniem sięgnęłam po sproszkowanego buraka, którego znalazłam w polskim Rossmannie. Pewnie, że nie zastąpi on nam w 100% świeżego warzywa, ale w sproszkowanej formie zachowuje praktycznie wszystkie właściwości. Burak, oprócz wysokiej zawartości np. potasu, bardzo pozytywnie wpływa na regenerację organizmu, często sięgają po niego sportowcy. Błyskawiczne pralinki, które przygotowałam, okazały się strzałem w dziesiątkę!
Wegańskie i bezglutenowe pralinki ze sproszkowanym burakiem.
Drukuj przepisSkładniki
- 150 g świeżych, wypestkowanych daktyli, około 14 sztuk (średniej wielkości, u mnie odmiana Mozafati)
- 1 czubata łyżka masła orzechowego, u mnie 100% Primavika active
- 3/4 kubka mąki kokosowej, około 85 g
- 2 płaskie łyżki sproszkowanego buraka
- 1 miarka wegańskiej odżywki białkowej
- 1/3 kubka mleka roślinnego do miksowania
Wykonanie
Wypestkowane daktyle wrzucić do pojemnika blendera (ja używałam końcówki z ostrzem w kształcie S), dodać masło orzechowe oraz mleko, by całość było łatwiej zmiksować. Blendować aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli masa jest za sucha, można dolać nieco więcej mleka, a później wyrównać konsystencję większą ilością mąki kokosowej.
Dodać proszek z buraka i odżywkę białkową, zmiksować. Na koniec dosypać mąkę kokosową.
Dobry blender poradzi sobie ze zmiksowaniem masy, która powinna być konsystencji plasteliny. Jeśli masz jedynie blender ręczy, masę możesz wyrabiać dłońmi.
Formować kulki o dowolnej wielkości. Pralinki trzymać w lodówce, najlepiej smakują po kilkugodzinnym schłodzeniu.
Porady
Jeśli używasz suszonych daktyli pamiętaj, by wcześniej namoczyć je we wrzątku. Warto pamiętać, że ostateczny smak pralinek zależy głównie od smaku odżywki białkowej. Ta, której użyłam ja, jest waniliowa i słodka.
WZBOGACASZ SWOJĄ DIETĘ O TAKIE PRODUKTY?
Odżywki białkowej używam głównie ze względu na walory smakowe. Ta, którą wykorzystałam w przepisie, to produkt marki MRM, a zamówiłam ją na iherb (kupiłam ją w promocji za 114 zł). Próbowałam już naprawdę wielu odżywek białkowych i ta jest jedną z lepszych, zarówno jeśli chodzi o skład, ale przede wszystkim, smak. Dodana do owsianki nadaje jej cudownego, kremowego posmaku, a zmiksowana z mrożonymi truskawkami, bananem i odrobiną mleka roślinnego sprawia, że na wyciągnięcie ręki mamy najlepsze, domowe lody!
Co do buraka, w Norwegii kupuję go rzadko, głównie ze względu na cenę, ale zazwyczaj nie jest on również pierwszej świeżości. Nie jest to popularne warzywo w Norwegii. Dlatego ta sproszkowana forma sprawdza się u mnie idealnie jako dodatek do koktajli, owsianki, a nawet domowych słodyczy. I nie powiem, czasami zwycięża u mnie lenistwo.
DAJ ZNAĆ, CZY TEN PRZEPIS TRAFIA W TWOJE GUSTA!
Błyskawiczne pralinki ze sproszkowanym burakiem to świetny pomysł na przemycenie tego warzywa w zdrowych, domowych, a przede wszystkim, smacznych słodkościach. Próbowałeś/próbowałaś kiedyś buraka w takiej formie? A co z odżywką białkową? Pojawia się czasami w Twojej diecie?
PS Myślę o przygotowaniu zestawienia wegańskich odżywek białkowych, których miałam okazję próbować. Czy taki wpis byłby dla Ciebie przydatny i wartościowy?