Zdarzają się dni, kiedy masz zaplanowaną podróż, wyjazd, a nawet piknik i kompletnie nie wiesz, co zabrać ze sobą do jedzenia. W takich chwilach poleca się przepis na domowe batoniki musli, które idealnie sprawdzą się poza domem!
Łatwy przepis, który możesz dowolnie modyfikować. Bogaty w pełnowartościowe białko, tłuszcze i węglowodany.
Ta wersja jest pozbawiona białego cukru, a także nie będzie Ci potrzebny piekarnik. Szybko, prosto i zdrowo, czyli tak, jak lubię. Ja do swoich batoników dodałam również wegańską odżywkę białkową, która wzbogaciła tę przekąskę o dodatkowe białko, ale pamiętaj, że ten składnik jest opcjonalny, choć na pewno dobrze uzupełnia smak całości.
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ: Pyszne, aromatyczne muffinki z jabłkami, wegańskie i bez glutenu.
Domowe batoniki musli bez pieczenia.
Drukuj przepisSkładniki
- 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
- 1 szklanka daktyli bez pestek, około 20 sztuk
- 1 szklanki orzechów laskowych
- 1/2 szklanki migdałów
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 miarka odżywki białkowej (opcjonalnie)
- cynamon
- mleko/woda
Wykonanie
1. Płatki owsiane podprażyć na suchej patelni, aż zaczną aromatycznie pachnieć. Uważać, żeby zbyt mocno ich nie przypalić. Orzechy laskowe i migdały posiekać na drobniejsze kawałki. Nie trzeba zrobić tego idealnie, nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam, kiedy większe kawałki orzechów chrupią mi między zębami.
2. Jeśli używasz suszonych, twardszych daktyli, trzeba namoczyć je we wrzątku. Daktyle razem z masłem orzechowym, odżywką białkową oraz odrobiną mleka lub wody, zmiksować na gładką masę (najlepiej użyć do tego blendera ręcznego, czyli żyrafy). Dolać tyle wody/mleka, żeby masa dała się zblendować. Jeśli nie używasz odżywki białkowej, woda/mleko będą potrzebne w mniejszej ilości.
3. Do masy dorzucić wszystkie suche składniki, czyli orzechy, migdały, prażone płatki owsiane, wiórki kokosowe i cynamon. Całość wymieszać do połączenia się wszystkich składników, najlepiej dłonią. Masę odstawić na minimum 15 minut, żeby płatki owsiane napęczniały.
4. Całość przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i uformować duży prostokąt, wyrównując jego krawędzie. Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Na koniec pokroić całość w prostokąty o dowolnej wielkości.
Porady
Zamiast blaszki do pieczenia możesz użyć dużej, prostokątnej formy. Nie trzeba wtedy własnoręcznie formować równych krawędzi. Jednak kto powiedział, że batoniki muszą być w idealnym kształcie? Ja się starałam, ale z tej masy równie dobrze możecie przygotować duże, owsiane ciacha. Batoniki wychodzą mięciutkie i delikatne. Jeśli chcesz uzyskać bardziej chrupiącą przekąskę, może dodatkowo wrzuć je do rozgrzanego piekarnika na kilkanaście minut? Myślę, że wyjdą równie smaczne, a może nawet lepsze?
Lubisz takie przepisy? A może masz swoje ulubione połączenia?
Już myślę o nieco innej wersji smakowej, może z dodatkiem soku z pomarańczy, suszonych śliwek i przyprawy do piernika? Daj znać, czy robiłeś/robiłaś kiedyś domowe batoniki musli. Jeśli tak, w jakiej wersji? Chętnie poznam jakieś nowe kombinacje, przepisy.
Każdy komentarz, polubienie czy udostępnienie, są dla mnie bardzo ważne. Cholernie mnie motywują i dają nadzieję, że to, co robię, chociaż trochę pomaga i inspiruje drugą osobę! Znajdziesz mnie na Facebooku, Instagramie i Bloglovin.