Łatwa, domowa przekąska, która świetnie sprawdzi się w pracy czy na uczelni i z pewnością doda energii? Domowe batony energetyczne! Mocno czekoladowe, z dodatkiem orzechów laskowych i słodzone… jedynie daktylami. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko 6 składników, a smakują naprawdę obłędnie.
JESTEM FANKĄ PROSTYCH I NIEWYMAGAJĄCYCH PRZEPISÓW, A TY?
Ostatnio na moim instastories pytałam Was, czy chcielibyście, żebym dzieliła się inspiracjami na proste, wegańskie posiłki, które zdecydowanie dominują w mojej kuchni. Lubię wymyślać nowe potrawy i eksperymentować, ale zazwyczaj… stawiam na prostotę. Sporo osób napisało mi, że to świetny pomysł, że sami jedzą tak na co dzień i takich pozornie banalnych przepisów, nigdy za wiele. Chyba muszę coś z tym zrobić, bo to, co mi wydaje się już oklepane, dla kogoś może być inspiracją i zupełną nowością.
W tym wpisie dzielę się z Wami świetnym i naprawdę łatwym przepisem na domowe batony energetyczne bez pieczenia. Są mocno czekoladowe, bardzo pożywne i zdrowe. Nie wykręcaj się brakiem umiejętności kulinarnych, bo tutaj nie są Ci one potrzebne.
Przepis na domowe batony energetyczne
Drukuj przepisSkładniki
- 1 kubek płatków owsianych, u mnie bezglutenowe, około 100 g
- 1 kubek orzechów laskowych, około 160 g + kilkanaście sztuk do ozdoby batonów
- 3 czubate łyżki kakao, około 50 g
- 1 kubek świeżych, wypestkowanych daktyli, około 200 g
- 1 czubata łyżka masła orzechowego, około 55 g
- 1/3 kubka mleka, u mnie sojowe, około 100 ml
Wykonanie
W młynku do kawy zmielić na mąkę płatki owsiane i przesypać je do miski. To samo zrobić z orzechami laskowymi. Orzechy zmieliłam mniej dokładnie, by w batoniku dało się wyczuć większe, chrupiące kawałki. Jeśli nie posiadasz młynka do kawy, do mielenia sprawdzi się również mikser z ostrzem S (opcjonalnie możesz dodać płatki owsiane w całości i ręcznie posiekane orzechy, batonik będzie miał po prostu inną strukturę). Dodać kakao i porządnie wymieszać całość.
Daktyle, masło orzechowe oraz mleko zmiksować na gładką masę. Dodać do reszty składników, wszystko dokładnie wymieszać, robiąc to cierpliwie. Jeśli masa będzie już jednolita i porządnie sklejona, uformować kulę.
Z masy formować małe batoniki, a każdy z nich można ozdobić orzechem laskowym. Ja zrobiłam to ręcznie, formując najpierw małą kulkę, a następnie prostokąt. Gotowe batoniki ułożyć na talerzu/desce wyłożonej papierem do pieczenia, by nie przykleiły się do naczynia.
Batoniki zostawić na kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
Porady
Jeśli używasz suszonych daktyli pamiętaj, by przed miksowaniem, namoczyć je we wrzątku przynajmniej przez 15 minut. W przepisach zawsze staram się używać masła orzechowego z dobrym składem. Wybieram najczęściej te, które w składzie ma jedynie orzechy i ewentualnie sól.
SPRAWDŹ TAKŻE: Przepis na domowe batony musli z dodatkiem wegańskiej odżywki białkowej.
TO JAK, SPRÓBUJESZ? TRAFIŁAM Z TYM PRZEPISEM W TWOJE SMAKI?
A może masz swój sprawdzony przepis na domowe batony energetyczne? Napisz więcej w komentarzu! Świetnym pomysłem będzie wzbogacenie batonów porcją odżywki białkowej, ja obecnie używam surowej mieszanki PERFORM i bardzo ją polecam!