Pomysł na kaszę jaglaną? Zrobić z niej słodki deser w słoiczkach z dodatkiem kreeeeeemowego, wegańskiego karmelu. W sieci pojawiło się już mnóstwo wariacji na temat tego deseru, ale z radością dorzucam i swoją, bo jest to pyszny i prosty sposób na kaszę jaglaną. Karmelowy budyń jaglany, są chętni?
KARMELOWY BUDYŃ JAGLANY
Proporcje na 5-6 deserów podanych w szklankach:
________________________________________________
SKŁADNIKI:
Budyń:
200 g suchej kaszy jaglanej,
600 ml mleka roślinnego niesłodzonego
45 g cukru kokosowego, około 3 łyżki
1 łyżka tahini
sok z 1/2 małej cytryny
wanilia
Karmel:
100 g orzeszków ziemnych solonych, około 6-7 łyżek
250 ml mleka kokosowego (nie w wersji light, pełnotłuste)
220 g świeżych daktyli, około 20 sztuk, odmiana Mozafati
160 g masła orzechowego, około 3 czubate łyżki
Opcjonalnie:
Wiórki kokosowe/nasiona konopi do posypania
WSKAZÓWKI:
Jeśli użyjesz słodkiego mleka roślinnego, zmniejsz ilość cukru kokosowego dodawanego do kaszy. Karmel jest bardzo słodki, więc budyń jaglany musi nieco równoważyć jego smak.
Zamiast tahini możesz dodać masło orzechowe. Ja lubię ten lekko chałwowy posmak, jaki osiąga się dzięki dodatkowi pasty sezamowej.
Jeśli używasz mleka kokosowego z puszki, wstrząśnij nim porządnie i wymieszaj. Do karmelu potrzebna jest zarówno jego stała część, jak i woda, która oddzieli się, gdy trzymasz mleko kokosowe w lodówce. Dlatego najlepiej użyć mleczka w temperaturze pokojowej. Ja wykorzystałam po prostu mały kartonik 250 ml.
Możesz użyć suszonych daktyli, ale pamiętaj, namocz je wcześniej we wrzątku, by dały się zmiksować na gładką masę.
W tym przepisie użyłam 2-3 kropel aromatu waniliowego, ale zdecydowanie polecam naturalną wanilię, której sama zazwyczaj używam.
WYKONANIE:
Kaszę jaglaną porządnie opłukać wrzątkiem. Pomoże to pozbyć się goryczkowego posmaku i szumowin. Zalać ją mlekiem, doprowadzić do lekkiego bulgotania i zmniejszyć ogień na najniższy, gotując kaszę pod przykryciem. Do jeszcze gorącej, ugotowanej kaszy, dodać cukier kokosowy oraz wanilię. Wymieszać w garnku łyżką. Odstawić na czas przygotowywania karmelu.
Czas na karmel. Mleko kokosowe, masło orzechowe oraz daktyle zblendować na gładką masę. Na koniec dodać posiekane orzeszki ziemne (ważne, by zostawić większe kawałki) i całość wymieszać łyżką.
Do ugotowanej i przestudzonej kaszy jaglanej dodać sok z cytryny, całość zmiksować na gładką masę.
Do szklanek przełożyć budyń jaglany, a na wierzch słodki karmel. Posypać dowolnymi dodatkami, ja użyłam nasion konopi, ale sprawdzą się także wiórki kokosowe.
Deser koniecznie schłodzić, najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce! Smacznego!
SPRAWDŹ TAKŻE: Przepis na proste batony energetyczne, 6-składnikowe.
LUBICIE TAKIE DESERY?
Ja bardzo! Ta wersja solonego, wegańskiego karmelu z mleczkiem kokosowym jest po prostu obłędna, musicie spróbować! Pamiętajcie, że zawsze można użyć stewii czy ertyrolu (słodziki), jeśli szukacie mniej kalorycznego deseru o niższym indeksie glikemicznym. Mimo wszystko, cukier kokosowy to jeden z moich ulubionych, słodkich dodatków w domowych deserach. Ma cudowny, karmelowy smak! Pamiętajmy jednak, że nie jest to opcja najlepsza dla osób z cukrzycą. Mimo że cukier kokosowy ma więcej wartości odżywczych i niższy indeks glikemiczny niż mocno przetworzony, biały cukier, organizm reaguje na niego podobnie. Nie lubię, kiedy w internecie przyciąga się ludzi chwytliwymi nazwami deserów typu: fit ciasto, jedz bez wyrzutów sumienia, zdrowy deser. Tak, ten przepis jest zdrowszą alternatywą sklepowego Snickersa, ale jedzony codziennie w dużej ilości, również nie będzie nam służył. Mam nadzieję, że mój pomysł na karmelowy budyń jaglany przypadł Wam do gustu i przetestujecie go w swojej kuchni.
DAJCIE ZNAĆ, CZY JEDLIŚCIE OSTATNIO JAKĄŚ SŁODKOŚĆ, KTÓRA SKRADŁA WASZE SERCE!