Banalne w przygotowaniu, 6-składnikowe kulki mocy, które smakują wyśmienicie! Słodkie, nieco chrupiące, ale miękkie w środku, idealnie sprawdzą się do kawy lub Twojej ulubionej herbaty! Robi się je błyskawicznie i nie mogą się nie udać.
Wymyśliłam sobie, że na obiad chciałabym zjeść purée z gotowanych batatów. Zaraz, zaraz… A może by tak ugotować nieco więcej słodkiego ziemniaka i zrobić z niego szybki deser?
I SĄ. PYSZNE, CHRUPIĄCE, ALE MIĘKKIE W ŚRODKU, LEKKO SŁODKIE I DAJĄCE NIEZŁEGO KOPNIAKA ENERGETYCZNEGO, KULKI MOCY!
Ich wykonanie jest banalne, a jeśli będziesz miał już wcześniej ugotowanego batata, przygotowanie ciasta zajmie Ci mniej niż 10 minut. Prawda, że brzmi kusząco?
Moja wersja kulek mocy jest bezglutenowa i wegańska. Jeśli nie unikasz glutenu, śmiało możesz użyć zwykłych płatków owsianych! Zamiast migdałów, świetnie sprawdzą się również orzechy nerkowca. Dostosuj przepis do tego, co masz aktualnie w kuchni.
SKŁADNIKI:
· 1,5 szklanki ugotowanych i pokrojonych w kostkę batatów, u mnie 275 g
· 1 banan, około 150 g
· daktyle świeże 10 szt.*
· płatki owsiane, u mnie bez glutenu, około 2 szklanki, 200 g
· migdały 1/2 szklanki, około 100 g
· 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Opcjonalnie:
· coś do dosłodzenia, u mnie łyżeczka stewii**
· świeża wanilia
* Ilość daktyli zależy od Ciebie, moje kulki wyszły średnio słodkie, ale jak dla mnie, idealne. Możesz śmiało dodać nieco więcej daktyli, jeśli preferujesz słodsze przekąski. Jeśli używasz suszonych daktyli, namocz je wcześniej minimum 15 minut we wrzątku.
** Zamień stewię na to, co masz akurat w swojej kuchni. Płynne słodkości, takie jak miód, syrop daktylowy/z agawy/klonowy sprawdzą się również.
WYKONANIE:
Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na około 190°C oraz przygotuj blachę wyłożoną arkuszem papieru do pieczenia. Następnie zajmij się ciastem. W misce zblenduj banana i ugotowane bataty na gładką masę. Dodaj wypestkowane daktyle i sodę oczyszczoną oraz ponownie miksuj masę. Dorzuć płatki owsiane i posiekane drobno migdały. Opcjonalnie dodaj wanilię i coś słodkiego, u mnie była to łyżeczka stewii. Jak napisałam wyżej, możesz także zwiększyć ilość daktyli. Wymieszaj porządnie masę łyżką. Ja przerzuciłam się później na mieszanie ręką. Zacznij lepić kulki wielkości orzecha włoskiego w skorupce. Nie za małe ani nie za duże, a zresztą, wszystko zależy od Twoich preferencji! Kulki mocy piecz około 20 minut w rozgrzanym piekarniku. Jednak sprawdzaj je i nie pozwól, by zbyt mocno się przypaliły, szczególnie od spodu. Jak wiadomo, każdy piekarnik działa nieco inaczej.
Kulki stanowią świetną przekąskę i zdrowy deser! Myślę, że polubi je każdy. Można śmiało zabrać je ze sobą do lunchboxa lub poczęstować przyjaciółkę, która wpadnie na kawkę. Są naprawdę super!
MAM NADZIEJĘ, ŻE MÓJ PRZEPIS NA KULKI MOCY PRZYPADŁ CI DO GUSTU I CHĘTNIE PO NIEGO SIĘGNIESZ.
Zdrowe odżywianie naprawdę nie jest trudne, a ja sukcesywnie, będę udowadniała, że nie trzeba ogromnych umiejętności, żeby nasza kuchnia była smaczna, zdrowa, a przede wszystkim, szybka!
BĘDĘ SUPER WDZIĘCZNA, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ TYM WPISEM ZE SWOIM OTOCZENIEM.
Znajdziesz mnie na Facebooku, Instagramie i Bloglovin. Szczególnie polecam Ci zajrzeć na moje InstaStory, gdzie dzielę się urywkami z mojej codzienności. Chcesz wiedzieć, co jem np. po treningu siłowym? Wpadaj i bądźmy w kontakcie, ściskam!