Szyszki, szyszki, kto pamięta szyszki? Ale nie te z drzew, a raczej słodycze zrobione z preparowanego ryżu, które kilka lat temu, robiły niezłą furorę na sklepowych pułkach. Dziś mam dla Was banalny przepis na kulki z dmuchanego ryżu w wersji wegańskiej i bezglutenowej, które słodzone są daktylami! To jest przepyszne i robi się w 15 minut.
Brakuje Ci pomysłu na szybki, ale wciąż domowy deser? Sięgnij po kulki z dmuchanego ryżu!
Ten deser jest zaskakująco dobry, a jeśli pominiesz polewę, potrzebnych Ci będzie tylko 6-7 składników. U mnie w domu zrobił furorę, smakuje naprawdę dobrze, a Mateo już się dopytuje, kiedy przyrządzę kolejną porcję. Bardzo lubię takie niewymagające desery, które nadal dobrze się prezentują, a przede wszystkim, smakują!
SPRAWDŹ TAKŻE: Błyskawiczne pralinki z fasoli, wegańskie, bez glutenu.
Kulki z dmuchanego ryżu w wersji bezglutenowej i wegańskiej.
Drukuj przepisSkładniki
- 2 kubki dmuchanego ryżu (może być nieco więcej)
- 1 czubata łyżka masła orzechowego dobrej jakości
- 1 czubata łyżka stałej części mleczka kokosowego
- 5 świeżych, wypestkowanych daktyli, około 85 g*
- garść orzechów ziemnych
- wiórki kokosowe do obtoczenia kulek
- mleko, u mnie migdałowe, by łatwiej było zmiksować składniki
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady i 1 łyżeczka stałej części mleka kokosowego (polewa)
- migdały
Wykonanie
Do naczynia blendera wrzucić daktyle, masło orzechowe i mleko kokosowe. Dodać około 1/4 szklanki mleka, by masę dało się zmiksować na gładki, aksamitny, ale wciąż gęsty krem. Zacząć od niewielkiej ilości mleka!
Orzechy ziemne posiekać na mniejsze kawałki. Wrzucić do miski i dodaj dmuchany ryż. Do suchych składników przelać przygotowany krem i wszystko porządnie wymieszać. Masa ma być wciąż lekko wilgotna, ale na tyle zwarta, by z łatwością można było ulepić z niej kulki.
Lepić kulki o dowolnej wielkości i każdą z nich obtoczyć we wiórkach kokosowych.
Opcjonalnie można przygotować polewę. Ja zrobiłam ją z 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady 70% i 1 łyżeczki stałej części mleczka kokosowego. Oba składniki rozpuściłam w kąpieli wodnej (w miseczce położonej na garnek z gotującą się wodą). Na każdą kulkę nałożyłam pół łyżeczki polewy i przyozdobiłam migdałem.
Kulki odstawić do lodówki i schłodzić przynajmniej przez 30 minut, najlepiej godzinę.
Porady
Daktyl daktylowi nierówny, dlatego podałam ich gramaturę. Ja w tym przepisie użyłam tych największych, świeżych. Jeśli używasz małych, suszonych daktyli, namocz je wcześniej we wrzątku i zwiększ ich ilość. Śmiało możesz podwoić liczbę składników i przygotować podwójną porcję kulek.
A jakie są Twoje smaki z dzieciństwa? Ja uwielbiałam te szyszki!
Pamiętam, że w sklepikach szkolnych, praktycznie codziennie kupowałam jakieś słodycze… Teraz wspominam to z sentymentem, ale z drugiej strony, jest mi bardzo smutno, że w tym czasie nikt nie podpowiadał nam, co warto jeść, a co ograniczać. Ciężko było znaleźć jakiekolwiek zdrowsze alternatywy, a dzieci jak to dzieci, słodkie uwielbiają! Ja do tego grona zaliczałam się także.
Podobał Ci się ten przepis? Koniecznie podziel się nim ze swoim otoczeniem.
Lubisz takie połączenia? Jadłeś kiedyś kulki z dmuchanego ryżu? Każdy komentarz, polubienie czy udostępnienie, są dla mnie bardzo ważne. Znajdziesz mnie na Facebooku, Instagramie i Bloglovin. Szczególnie polecam Ci zajrzeć na moje instastories, gdzie dzielę się urywkami z mojej codzienności. Wpadaj i bądźmy w kontakcie, ściskam!