Łap kolejny przepis na bezglutenową i wegańską słodkość. Dziś mam dla Ciebie pyszne muffinki z jabłkami, które robi się błyskawicznie i równie szybko… znikają z talerza. Aromatyczne, wilgotne, zwarte, sycące, czego chcieć więcej?
Jak to w mojej kuchni bywa, najlepsze przepisy powstają spontanicznie. Tak było również z tymi babeczkami, które zmajstrowałam, mając ogromną ochotę na coś słodkiego, ale wciąż domowego i w zdrowszej wersji. Mimo że nie wyglądają perfekcyjnie, tak właśnie smakują. Przepis jak zawsze możesz modyfikować pod własne potrzeby i składniki, które w danej chwili masz w kuchni.
Jak każdy z moich przepisów, te muffinki z jabłkami są pozbawione glutenu i świetnie nadają się dla osób na diecie roślinnej. To jak, ciekawy przepisu?
PRZEPIS NA WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE MUFFINKI Z JABŁKAMI:
SKŁADNIKI:
· mąka owsianka, u mnie zmielone płatki owsiane bezglutenowe około 1 szklanka, 120 g
· mąka kokosowa 3/4 szklanki, 80 g
· 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 35 g
· 1 łyżka nasion chia, zalane wrzątkiem i namoczone przynajmniej 15 min.
· 1 dojrzały banan
· 2 czubate łyżki oleju kokosowego, 40 g
· 250 ml mleka roślinnego
· 5 łyżek cukru kokosowego, około 55 g
· 2 łyżki dowolnego syropu/miodu, u mnie daktylowy
· 1 łyżeczka sody
· 2 małe jabłka obrane i pokrojone w drobną kostkę
· sok z cytryny
· przyprawy, u mnie cynamon, wanilia, mieszanka Pumpkin Pie Spice
PORADY:
Płatki owsiane mielę w najzwyklejszym młynku do kawy, który przywiozłam jeszcze z Polski.
Nasiona zalej około 5 łyżkami wrzątku.
Możesz spróbować zrobić muffinki ze słodzikiem. Ja w kuchni mam najczęściej stewię, erytrol i ksylitol, choć końcowy smak muffinek nie będzie taki sam.
WYKONANIE:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Do garnuszka wlej mleko, dodaj olej kokosowy, cukier kokosowy, namoczone nasiona chia i syrop. Podgrzej aż do połączenia i rozpuszczenia się wszystkich składników, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Odstaw i pozwól mieszance nieco ostygnąć. W jednej misce wymieszaj rozgniecionego widelcem banana, dodaj jabłka skropione sokiem z cytryny, dużo przypraw i łyżeczkę sody oczyszczonej. W drugiej misce zajmij się suchymi składnikami. Porządnie wymieszaj mąki. Do banana, jabłek i całej reszty przelej zawartość z garnuszka, wymieszaj i stopniowo dosypuj mąki. Masa może okazać się za gęsta, śmiało dolej mleka.
Gotowe, nieco gęste ciasto przekładaj do foremek, ja użyłam tych silikonowych, które są bardzo poręczne, nic się do nich nie przykleja i można używać ich wielokrotnie. Pamiętaj, że muffinki troszkę wyrosną, każdą foremkę wypełnij do 3/4 jej wysokości.
Muffinki z jabłkami piecz około 30 minut, jednak czas zależy od piekarnika. Warto kontrolować babeczki i nie przypalić ich za mocno.
Z podanych proporcji wyszło mi około 16-17 muffinek, ciasta jest całkiem sporo.
JEŚLI DOKŁADNIEJ PRZYJRZYSZ SIĘ SKŁADNIKOM, ZAUWAŻYSZ, ŻE JEST ICH NAPRAWDĘ MAŁO!
W przepisie możesz pokombinować z mąkami. Zamiast owsianej, wykorzystaj gryczaną. Jeśli nie unikasz glutenu, sięgnij po tę pełnoziarnistą, pszenną. Mąka kokosowa nadaje cudowny posmak, więc z niej bym nie rezygnowała.
Wypieki bez glutenu bywają problematyczne, każdy rodzaj mąki zachowuje się nieco inaczej, ale warto eksperymentować i uczyć się na błędach!
Mój eksperyment okazał się w 100% udany. Część muffinek polałam masłem orzechowym, co było strzałem w dziesiątkę.
LUBISZ PRZEPISY TEGO TYPU? A MOŻESZ MASZ JAKIŚ SPRAWDZONY, Z KTÓREGO KORZYSTASZ NAJCZĘŚCIEJ?
Daj znać, czy często pieczesz i czy lubisz eksperymenty w kuchni. Mam nadzieję, że wykorzystasz mój przepis, albo będzie on dla Ciebie po prostu inspiracją!
PODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? PODZIEL SIĘ NIM ZE SWOIM OTOCZENIEM!
Każdy komentarz, polubienie czy udostępnienie, są dla mnie bardzo ważne. Cholernie mnie motywują i dają nadzieję, że to, co robię, chociaż trochę pomaga i inspiruje drugą osobę!
Pamiętaj, że znajdziesz mnie na Facebooku, Instagramie i Bloglovin. Szczególnie polecam Ci zajrzeć na moje InstaStory, gdzie dzielę się urywkami z mojej codzienności. Wpadaj i bądźmy w kontakcie, ściskam!