Przepis nie tylko dla fanów owsianki, ale przede wszystkim dla osób, które wiecznie narzekają na poranny brak czasu. Nocna owsianka to rozwiązanie idealne dla śpioszków i tych, którzy nie mają czasu na poranne gotowanie. Taka wersja płatów owsianych sprawdzi się u Was na pewno!
W owsiance cudowne jest to, że można przyrządzać ją na przeróżne sposoby. Czekoladowa, kokosowa, orzechowa, orientalna, rozgrzewająca, na zimno, kwaskowata, słodka, gęsta, płynna… mam wymieniać dalej?
U mnie pojawiają się różne wersje płatków owsianych, ale nie ukrywam, że mam swoje ulubione połączenia. Jednym z nich jest nocna owsianka, którą przyrządza się dzień wcześniej, a rano możemy ją podgrzać i dodać ulubione dodatki, albo tylko i wyłącznie zjeść, bezpośrednio z naczynia, w którym stała w lodówce.
ZALETY NOCNEJ OWSIANKI:
· Namoczone płatki owsiane są lekkostrawne, ale przy okazji, sycące.
· Płatki owsiane chłoną dodatki, którymi wzbogacimy naszą mieszankę. Całość staje się bardziej aromatyczna i smaczna!
· Jeśli nie lubisz ani rozgotowanych, ani surowych płatków owsianych, nocna owsianka to idealne rozwiązanie.
· Nocną owsiankę możemy przyrządzić w garnuszku, w którym rano od razu ją podgrzejemy. Praktycznie i bez zbędnego brudzenia naczyń!
· Śniadanie przygotowujemy dzień wcześniej, a rano możemy je zjeść w domu lub zabrać do pracy/szkoły, oszczędzając przy tym sporo czasu.
· Dodatki takie jak nasiona chia/siemię lniane/mak/sezam, najlepiej spożywać świeżo zmielone lub namoczone. Dodając je do owsianki i dając im noc na napęcznienie, wydobywamy z nich najwięcej łatwo przyswajalnych składników odżywczych.
Proporcję, dodatki i owoce możesz dowolnie komponować. Polecam jednak dorzucić do owsianki siemię lnianę, nasiona chia i mak. Ta mieszanka zapewni nam porządną porcję kwasów Omega-3 i wapnia! Nie wiem, czy wiesz, ale mak dostarcza sporo wapnia, jest to taki tani, łatwodostępny super food, o którym warto pamiętać! Poniżej podam Ci proporcję, z jakich ja przyrządziłam swoją owsiankę. Postanowiłam wzbogacić ją o dodatkową porcję roślinnego białka, wspomagając się odżywką białkową. Obecnie znów wróciłam do mieszanki Warrior Blend, o której więcej pisałam tutaj.
PRZEPIS NA NOCNĄ OWSIANKĘ Z DODATKIEM BANANA I ROZGRZEWAJĄCYCH PRZYPRAW:
SKŁADNIKI:
· płatki owsiane górskie, u mnie bezglutenowe, 70 g
· 1 łyżeczka maku
· 1 łyżeczka nasion chia
· 1 łyżka siemienia lnianego złocistego
· 20 g odżywki białkowej *
· 20 g migdałów
· rodzynki/daktyle
· 1/2 banana pokrojonego w cieniutkie plasterki **
· płatki kokosowe/wiórki kokosowe
· przyprawy, u mnie mieszanka korzennych przypraw pumpkin pie spice i dodatkowo cynamon
· woda/mleko
* Odżywka białkowa nadaje owsiance smaku. Jeśli jej zupełnie nie używasz, zalej owsiankę mlekiem lub pół na pół, wodą i mlekiem. Będzie na pewno smaczniejsza, choć dodatki robią swoje i z samą wodą również powinna Ci posmakować.
** Banan dodany do mieszanki i zostawiony z resztą składników na noc, nadaje całości słodyczy i nieco gęstszej konsystencji.
OPCJONALNIE NA WIERZ OWSIANKI:
· 1/2 banana
· garść mrożonych malin
· sproszkowane masło orzechowe
· kruszone nasiona kakaowca
· płaska łyżeczka bezglutenowej kawy zbożowej, która świetnie podkręca smak
WYKONANIE:
Ja owsiankę przygotowałam w garnuszku, w którym bezpośrednio rano ją podgrzewałam. Wszystkie składniki wymieszałam i zalałam wodą, nieco ponad poziom mieszanki. Dodatki i płatki owsiane wchłoną naprawdę sporo wody, więc spokojnie możesz dodać nieco więcej płynu. Wszystko porządnie wymieszałam i wstawiłam do lodówki na noc, przykrywając gotową mieszankę talerzykiem. Rano podgrzałam owsiankę, ale nie doprowadzałam do wrzenia. W trakcie podgrzewania dolałam jeszcze trochę wody, bo była za gęsta. Zawartość przelałam do miski, na wierzchu owsianki wylądowały mrożone maliny, banan, sproszkowane masło orzechowe i nasiona kakao. Nie ma tutaj żadnej filozofii, a efekty naprawdę zadowolą podniebienie!
CZY NOCNA OWSIANKA GOŚCIŁA KIEDYŚ W TWOJEJ KUCHNI?
Jeśli tak, koniecznie napisz, jakie dodatki sprawdzają się u Ciebie najlepiej. A może zainspirowałam Cię do przyrządzenia tej wersji płatków owsianych?
PODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? PODZIEL SIĘ NIM ZE SWOIM OTOCZENIEM!
Każdy komentarz, polubienie czy udostępnienie, są dla mnie bardzo ważne. Cholernie mnie motywują i dają nadzieję, że to, co robię, chociaż trochę pomaga i inspiruje drugą osobę!
Pamiętaj, że znajdziesz mnie na Facebooku, Instagramie i Bloglovin. Szczególnie polecam Ci zajrzeć na moje InstaStory, gdzie dzielę się urywkami z mojej codzienności. Wpadaj i bądźmy w kontakcie, ściskam!