Kto nie lubi ciasteczek, przyznać się! Znajdzie się ktoś taki? Bo ze mnie zdecydowanie ciastkowa dziewucha! Dziś mam dla Ciebie przepis, który powstał nieco spontanicznie, ale efekty bardzo mnie zadowoliły, zresztą nie tylko mnie. Prosty przepis na bananowe ciasteczka, jak zawsze wegańsko i bez glutenu!
TEN PRZEPIS IDEALNIE SPRAWDZI SIĘ U ALERGIKÓW.
Śmiało można pokombinować z mąkami, o czym dokładniej napiszę poniżej. Ciasteczka robi się błyskawicznie i naprawdę ciężko, żeby się nie udały. Lubię szybkie przepisy, po których nie czeka na mnie sterta zmywania.
Ciasteczka posmakowały nie tylko mi, znajomy stwierdził, że gdyby kupił takie w sklepie, byłby bardzo zadowolony! To chyba niezły komplement, prawda? Nie są za suche, ani za słodkie, choć słodkość możesz dowolnie modyfikować. Nie ma w nich grama białego cukru, masę dosłodziłam daktylami.
Z podanych proporcji wyszła mi cała blacha ciasteczek, choć przyznaję, że zupełnie wypadło mi z głowy, by to dokładnie zapisać.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Pyszne, aromatyczne muffini z jabłkami, wegańskie i bez glutenu.
PRZEPIS NA BANANOWE CIASTECZKA BEZ GLUTENU
SKŁADNIKI:
⋅ 4 dojrzałe banany, u mnie średniej wielkości
⋅ 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej *
⋅ 3/4 szklanki mąki kokosowej
⋅ 2 czubate łyżki mąki z tapioki **
⋅ 1 czubata łyżka oleju kokosowego, który rozpuszczamy w garnuszku
⋅ 10-15 daktyli świeżych/ suszonych ***
⋅ 2 łyżeczki sody oczyszczonej
⋅ cynamon, kardamon/przyprawa do piernika
⋅ wanilia
⋅ migdały/orzechy włoskie do ozdoby
Opcjonalnie, jeśli robimy dwie wersje smakowe:
⋅ kakao
⋅ wiórki kokosowe
* Mąka owsiana powstała u mnie ze zmielenia bezglutenowych płatków owsianych w młynku do kawy.
** Mąkę z tapioki śmiało możesz zastąpić mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą, mają podobne właściwości.
*** Ja użyłam daktyli suszonych, więc namoczyłam je 15 minut we wrzątku.
WYKONANIE:
Zacznij od rozgrzania piekarnika do około 200ºC oraz wyłożenia blachy arkuszem papieru do pieczenia. Jeśli używasz suszonych daktyli, namocz je we wrzątku przynajmniej przez 15 minut. Do jednej miski wrzuć banany, rozpuszczony olej kokosowy, sodę oczyszczoną, namoczone daktyle i przyprawy. Zblenduj wszystko na gładką masę przy użyciu blendera ręcznego. W drugiej misce wymieszaj mąki, do których stopniowo dolewaj bananową mieszankę. Połącz składniki bardzo dokładnie i koniecznie spróbuj, czy masa jest wystarczająco słodka. W razie potrzeby możesz dolać również troszkę mleka, by ciasteczka nie wyszły za suche. Uformuj ciasteczka o dowolnym kształcie. Możesz ozdobić je migdałem, a do połowy masy dodać kakao, dzięki czemu otrzymasz dwa rodzaje smakowe ciach. Te z kakao posypałam wiórkami kokosowymi.
Ciasteczka piecz około 20-25 minut, uważaj, by nie przypalić ich za mocno, szczególnie od spodu.
Będę bardzo wdzięczna, jeśli ktoś podpowie mi, jak nie wyjeść połowy surowej masy prosto z miski. Da się?
Ciacha są bardzo pożywne i sycące, idealnie pasują do kawy czy ulubionej herbaty. Pamiętaj, że przepis możesz śmiało modyfikować, nie ma w nim sztywnych zasad!
LUBISZ TAKIE SŁODKOŚCI? A MOŻE MASZ JAKIŚ SPRAWDZONY PRZEPIS NA BANANOWE CIASTECZKA, Z KTÓREGO KORZYSTASZ NAJCZĘŚCIEJ?
Daj znać, czy często pieczesz i czy lubisz eksperymenty w kuchni. Mam nadzieję, że wykorzystasz mój przepis, albo będzie on dla Ciebie po prostu inspiracją!
Pamiętaj, że na blogu znajdziesz sporo innych bezglutenowych i wegańskich przepisów, które warto sprawdzić!
PODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? PODZIEL SIĘ NIM ZE SWOIM OTOCZENIEM!
Każdy komentarz, polubienie czy udostępnienie, są dla mnie bardzo ważne. Cholernie mnie motywują i dają nadzieję, że to, co robię, chociaż trochę pomaga i inspiruje drugą osobę!
Pamiętaj, że znajdziesz mnie na Facebooku, Instagramie i Bloglovin. Szczególnie polecam Ci zajrzeć na moje InstaStory, gdzie dzielę się urywkami z mojej codzienności. Wpadaj i bądźmy w kontakcie, ściskam!