Kiedy zapytasz Norwega, bez jakiego dania nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia, na pewno niejeden odpowie: Julegrøt! Pewnie zastanawiasz się, co to takiego? Julegrøt to odpowiednik naszego ryżu gotowanego na tłustym mleku. Podawany z cukrem, cynamonem i porządną porcją masła. Przygotowałam dla Ciebie przepis na risgrøt, ale w wersji wegańskiej i nieco zdrowszej.
Risgrøt lub jej świąteczny odpowiednik Julegrøt to znana w całej Norwegii potrawa, którą jedzą zarówno maluchy, jak i dorośli.
Oryginalnie do przyrządzenia tego deseru, używa się tłustego mleka krowiego, białego cukru i masła. Jednak łatwo można zmienić składniki tak, by był to w 100% roślinny deser. Przy okazji nieco zdrowszy, choć nadal przepyszny i rozgrzewający. Risgrøt i Julegrøt to tak naprawdę to samo. Risgrøt Norwegowie jedzą całym rokiem, a nazwa Julegrøt zarezerwowana jest właśnie dla Świąt. Nie wiem, czy wiecie, ale w Norwegii, prawie wszystko ma swoją świąteczną nazwę (dodawany jest po prostu przedrostek jule-, czyli Święta, świąteczny). Z Julegrøt związana jest także pewna tradycja, którą praktykuje się w wielu norweskich domach. Do jednej miseczki z ryżowym puddingiem wrzuca się migdał, a osoba, która na niego trafi, dostaje słodką nagrodę.
W norweskich sklepach możemy znaleźć wiele marek, które oferują nam specjalną odmianę ryżu do risgrøt. W Polsce jest to po prostu ryż krótko-ziarnisty, który po ugotowaniu będzie się kleił.
Na norweskich półkach znajdziemy również gotowe mieszanki do risgrøt, które zawierają już dodatek cukru czy cynamonu. Taki gotowy deser potrafi być o wiele, wiele droższy niż kilogram ryżu do risgrøt, który można później wykorzystać także do innych potraw, np. domowego sushi czy risotto.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Jak wygląda Boże Narodzenie w Norwegii? Grudzień w krainie fiordów.
Przepis na risgrøt w wegańskiej wersji
Drukuj przepisSkładniki
- 70 g ryżu krótko-ziarnistego (w Norwegii risgrøt)
- 300 ml mleka sojowego, u mnie waniliowe słodzone
- 1 czubata łyżki mleka kokosowego pełnotłustego
- szczypta soli
- 1/2 jabłka
- 1/2 łyżeczki słodzika, można zastąpić syropem klonowym/daktylowym/
- cynamon
- kilka orzechów włoskich
Wykonanie
Do garnka (najlepiej z grubszym dnem) wsypać ryż, dodać mleko sojowe, mleko kokosowe i szczyptę soli. Całość zagotować równocześnie mieszając. Następnie zmniejszyć na minimalny ogień i gotować pod przykryciem, co jakiś czas mieszając (ryż można łatwo przypalić). Gotować około 30-40 minut, aż ryż wchłonie cały płyn. Jeśli całość jest za gęsta, zawsze można dolać nieco więcej mleka.
W drugim garnuszku przygotować duszone jabłko. Połowę większego jabłka pokroić w łódeczki, wrzucić do garnka, podlać odrobiną wody. Dodać słodzik/syrop i cynamon. Dusić jabłko aż do miękkości.
Do miseczki przełożyć ryż, całość posypać cynamonem. Dodać jabłko i orzechy włoskie.
Zajadać się, kiedy ryż jest jeszcze ciepły i rozgrzewający.
Porady
Dodatek pełnotłustego mleka kokosowego jest bardzo istotny i sprawia, że ugotowany ryż jest kremowy i ma idealną konsystencję. Jeśli użyjesz mleka, które nie jest zbyt słodkie w smaku (ja specjalnie wykorzystałam sojowe słodzone z dodatkiem wanilii), zawsze możesz ugotować ryż z dodatkiem 2-3 daktyli.
Gotowany ryż na słodko to deser nieco zapominany, może warto do niego wrócić w okresie świątecznym?
Myślę, że taka propozycja świetnie sprawdzi się na świąteczne, leniwe śniadanie jedzone w pidżamach, w gronie rodzinnym. Dla mnie brzmi jak poranek idealny! I już zdążyłam się nieco rozmarzyć, wiesz? Ja zdecydowałam się na wersję z jabłkiem, ale świetnie sprawdzi się również sos z mrożonych malin czy truskawek, świeża figa, a nawet łyżka domowych powideł śliwkowych, która cudownie uzupełni smak Julegrøt. A z czym Ty zjadłbyś taki ryż najchętniej?