Mam dla Was świetny przepis na wegańskie burgery z ciecierzycy i marchewki, bardzo aromatyczne i soczyste! Świetnie sprawdzą się jako dodatek do kaszy, ziemniaków i surówki czy podane klasycznie, w bułce. Lekko pikantne, pełne orientalnych przypraw i bardzo odżywcze! Idealne dla alergików.
W KUCHNI MUSI BYĆ MIEJSCE NA SPONTANICZNOŚĆ I TROCHĘ TWÓRCZOŚCI!
Rzadko kiedy korzystam z gotowych przepisów, lubię się nimi inspirować, ale najczęściej i tak robię po swojemu, co oczywiście nie zawsze się udaje. Mam na koncie gąbczasty sernik bez sera, rozpadające się placuszki, zakalce, suche kotlety i sporo innych, jednak im więcej próbuję, tym więcej rzeczy mi wychodzi. To chyba naturalne, prawda? Te wegańskie burgery z ciecierzycy zrobiłam zupełnie spontanicznie, wykorzystując to, co miałam akurat w kuchni. A efekt? Pycha! Do przepisu wracałam już trzy razy, a dziś dzielę się nim również i z Wami.
SPRAWDŹ TAKŻE: Błyskawiczna, zielona zupa krem!
Bezglutenowe, wegańskie burgery z ciecierzycy i marchewki.
Drukuj przepisSkładniki
- 1 duża, czerwona cebula (ewentualnie 2 małe)
- 4 marchewki, około 250 g
- ciecierzyca z puszki lub kartonika 400 g
- 1 czubata łyżka masła orzechowego
- 3-4 łyżki oleju, u mnie rzepakowy
- 3/4 kubka płatków owsianych bezglutenowych, około 85 g
- kawałek świeżego imbiru
- 2-3 ząbki czosnku
- garść posiekanego szczypioru
- 2 łyżki sezamu + do posypania burgerów
- 3 łyżki sosu sojowego, u mnie bezglutenowy
- 1 łyżka ostrego sosu sriracha, ewentualnie przyprawa chilli
- 2-3 łyżki płatków drożdżowych
- inne przyprawy, u mnie: kurkuma, curry, zioła tajskie, papryka słodka, szczypta słodzika, sól, pieprz
Wykonanie
Sezam uprażyć na rozgrzanej, suchej patelni, aż zacznie aromatycznie pachnieć. Uważać, by zbyt mocno go nie przypalić.
Czerwoną cebulę pokroić w kostkę, a niewielki kawałek imbiru posiekać jak najdrobniej. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, aż delikatnie się zarumieni. Dodać wszystkie przyprawy oprócz sosu sojowego. Dorzucić posiekany imbir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać tylko chwilę, by nie przypalić czosnku.
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać szczypior, prażony sezam i zawartość z patelni, wymieszać.
Odsączoną ciecierzycę, sos sojowy, srirachę i masło orzechowe, zblendować w oddzielnym naczyniu na gładką, jednolitą masę. Można dolać odrobinę wody, by łatwiej się miksowało. Całość dodać do marchewki i resztą składników. Na koniec dorzucić płatki owsiane i całość porządnie wymieszać. Spróbuj masy, a jeśli jest dla Ciebie zbyt mało wyrazista, śmiało dodaj więcej ulubionych przypraw!
Piekarnik rozgrzać do 190ºC . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować dowolnej wielkości burgery, ja posypałam każdego z nich sezamem. Piec około 30 minut, choć wszystko zależy od Twojego piekarnika. Na koniec pieczenia zwiększyłam temperaturę do 210ºC i piekłam je dodatkowe 5 minut z termoobiegiem, by były miękkie w środku, ale lekko chrupiące i twardsze na zewnątrz.
Porady
Płatki drożdżowe to przyprawa, w którą polecam zaopatrzyć się już dziś! W wegańskich przepisach dodaje potrawom serowego posmaku i genialnie je uzupełnia! Jest coraz łatwiej dostępna, również w polskich marketach. W kuchni zawsze mam również sos sojowy bezglutenowy i srirachę, które również bardzo polecam. Są to produkty, które starczą nam na długo, nie sięgamy po nie codziennie, a świetnie wzbogacą smak wielu roślinnych potraw czy zwykłej sałatki!
TE BURGERY SMAKUJĄ PYSZNIE Z RÓŻNYMI DODATKAMI.
Jednak bardzo polecam wersję, którą widzicie na zdjęciu poniżej. U mnie akurat szykował się dzień w podróży, więc wykorzystałam gotowy, bezglutenowy chleb. (Tak, nie zachwycał składem, ale raz na jakiś czas, zdarza mi się go jeść). W środku wylądował koncentrat pomidorowy, szpinak, burger z przepisu, ogórek konserwowy i świeży oraz smażone tofu w marynacie (sos sojowy, masło orzechowe, ocet jabłkowy, płatki drożdżowe, odrobina wody). Szczerze polecam taką wersję!
A MOŻE MASZ SWÓJ ULUBIONY PRZEPIS NA BURGERY W WERSJI ROŚLINNEJ?
Ja często robiłam te z burakiem od Jadłonomii (przepis z książki) czy z batatem i białą fasolą od ErVegana. Oba przepisy również polecam! Mam nadzieję, że przyrządzisz kiedyś moje wegańskie burgery z marchewki i ciecierzycy, a jeśli tak, koniecznie podziel się efektem!