Wiecie, jak bardzo uwielbiam błyskawiczne i smaczne przepisy. Dziś mam dla Was ciasteczka, które robi się naprawdę szybko. Ciasto przygotujecie w jednej misce, a całość, razem z pieczeniem, nie zajmuje więcej niż pół godziny. To jak, chętni na wegańskie i bezglutenowe ciasteczka do kawy?
NA MOIM BLOGU POJAWIŁO SIĘ JUŻ SPORO PRZEPISÓW NA BŁYSKAWICZNE CIACHA, PRALINKI CZY KULKI MOCY.
Najczęściej robię je na bazie dojrzałego banana, który świetnie skleja masę, dodaje jej słodkości i zastępuje jajko. Jedne z moich ulubionych to te z amarantusem i dodatkiem słodkiego ziemniaka. Dziś mam dla Ciebie coś zupełnie nowego!
OSTATNIO MAM OKAZJĘ TESTOWAĆ PRODUKTY MARKI BAKAL, KTÓRE ZNAJDZIECIE W WIELU POLSKICH MARKETACH.
Gdzie dokładnie? Polo Market, E. Leclerc, Żabka, Fresh Market, Mila czy Carrefour. Kilka produktów szczególnie przypadło mi do gustu, a jest nim m.in. mąka z orzeszków arachidowych, która sprawdza się świetnie w wypiekach! Dzisiejszy przepis jest właśnie z jej użyciem. Mąka ta to nic innego jak zmielone orzeszki ziemne. Nie wiem, czy wiecie, ale orzeszki ziemne, oprócz tego, że są źródłem tłuszczy, dostarczają naszemu organizmowi pełnowartościowego białka!
WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE CIASTECZKA DO KAWY
CZEGO POTRZEBUJĘ?
· 2 dojrzałe, duże banany
· 2 łyżki syropu klonowego
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 szklanka mąki z orzeszków arachidowych
· 1 szklanka płatków jaglanych
· 1/3 szklanki wiórków kokosowych
· garść żurawiny suszonej
· odrobina mleka, u mnie sojowe
DODATKOWE WSKAZÓWKI:
Ten przepis jest bardzo elastyczny. Zamiast syropu klonowego możesz użyć innej, płynnej substancji słodzącej. Zamiast płatków jaglanych, użyj owsianych lub gryczanych. Dostosuj przepis pod własne potrzeby i do tego, co akurat masz w kuchni.
WYKONANIE:
Rozgrzej piekarnik do 180ºC i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Do miski wrzuć obrane banany, dodaj 2 łyżki syropu klonowego, zblenduj na gładką masę. Dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia, mąkę z orzeszków arachidowych, płatki jaglane i wiórki kokosowe. Wszystko porządnie wymieszaj, a jeśli masa jest za sucha, dolej odrobinę mleka. Dorzuć jeszcze garść suszonej żurawiny i ponownie wymieszaj masę. Formuj ciasteczka o dowolnej wielkości, ja zrobiłam nieco większe i wyszło mi 12 sztuk.
Uformowanie ciasteczka należy piec około 15 minut w temperaturze 180ºC, jednak wszystko zależy od piekarnika. Moja wersja po tym czasie była lekko krucha na zewnątrz, ale wciąż miękka w środku.
GOTOWANIE I PIECZENIE NIE MUSI BYĆ SKOMPLIKOWANIE, PRAWDA?
Uwielbiam takie przepisy, gdzie wykorzystuję mniej niż 10 składników, a te wegańskie i bezglutenowe ciasteczka do kawy, są świetnym pomysłem na tego typu deser. Daj się namówić!
PODOBAŁ CI SIĘ TEN PRZEPIS? PODZIEL SIĘ NIM ZE SWOIM OTOCZENIEM!
Koniecznie daj znać, jeśli uda Ci się przygotować ciasteczka z mojego przepisu. Pamiętaj, że każdy komentarz, polubienie czy udostępnienie, są dla mnie bardzo ważne. Cholernie mnie motywują i dają nadzieję, że to, co robię, chociaż trochę pomaga i inspiruje drugą osobę! Znajdziesz mnie na Facebooku, Instagramie i Bloglovin. Szczególnie polecam Ci zajrzeć na moje instastories, gdzie dzielę się urywkami z mojej codzienności. Wpadaj i bądźmy w kontakcie, ściskam!