Lubię przygotowywać słodkości na specjalną okazję, bo wtedy, w każdy ruch w kuchni, wkładam jeszcze więcej serca. Dziś mam dla Was świetny pomysł na deser 2w1, czyli wegańskie serniczki z nerkowców na dwa sposoby.
DIETA ROŚLINNA NIE PRZESTAJE MNIE ZASKAKIWAĆ.
Wystarczy odrobina wprawy, odpowiednie połączenie składników i każdy z nas, niezależnie od umiejętności kulinarnych, będzie w stanie wyczarować np. aksamitny sernik bez sera. Taki gościł w mojej kuchni już wielokrotnie, zarówno ten z nerkowców, jak i z tofu. Tym razem zdecydowałam się właśnie na namoczone nerkowce, które stanowią świetną bazę roślinnych serników. Przepis robiłam na oko, wiedziałam tylko, że chcę przygotować niewielkie tarteletki wypełnione kremem. Finalnie serowej masy wyszło mi zdecydowanie więcej niż spodu. Dlatego, oprócz serniczków, zrobiłam jeszcze 3 desery w szklankach, które widzicie na zdjęciach i właśnie takie proporcje podaję w przepisie.
SOS Z MROŻONYCH WIŚNI I SPROSZKOWANY BURAK, CZY TO MOŻE SIĘ UDAĆ?
Udało się i to jak! Pamiętajcie przepis na błyskawiczne pralinki ze sproszkowanym burakiem? Tam opowiadałam Wam o tym magicznym składniku, który dodaje słodkościom cudownego, różowego koloru, a także wzbogaca je o cenne składniki odżywcze. Dziś kolejny pomysł na przepyszny, pożywny deser, który przy okazji jest wegański, bezglutenowy i słodzony jedynie daktylami oraz syropem klonowym. Gotowi na dostarczenie swoim podniebieniom nowych doznań?
BEZGLUTENOWE I WEGAŃSKIE SERNICZKI Z NERKOWCÓW
Proporcje na 13 małych tarteletek i 3 dodatkowe szklanki wypełnione serową masą z dodatkami:
_______________________________________
SKŁADNIKI:
Spód:
150 g płatków owsianych bez glutenu, 1 i 1/2 kubka
100 g wiórków kokosowych, 1 kubek
22 świeżych, mniejszych daktyli, około 200 g *
1 czubata łyżka masła orzechowego
1 łyżka syropu klonowego
1/2 łyżeczki soli
Masa serowa:
40 g oleju kokosowego, około 1 czubata łyżka
stała część z 1 puszki mleka kokosowego dobrej jakości (musi być schłodzone przez co najmniej noc w lodówce)
200 g nerkowców namoczonych przez noc w lodówce
100 ml mleka roślinnego
5 łyżek syropu klonowego
sok z 1 cytryny
1 płaska łyżka sproszkowanego buraka 100%, u mnie ten produkt
wanilia **
szczypta soli
Sos z wiśni:
300 g mrożonych lub świeżych wiśni
1 płaska łyżka ksylitolu/innego słodzika/cukru kokosowego
1 płaska łyżeczka agaru
Dodatki do deseru podanego w szklankach:
migdały, orzechy laskowe ***
świeże mango
jogurt naturalny, u mnie sojowy
UWAGI:
* Możesz użyć suszonych daktyli, ale namocz je we wrzątku przed miksowaniem.
** W przepisie, zamiast wanilii, wykorzystałam stewię w kropelkach o waniliowym aromacie, która dodatkowo dosłodziła mi masę. Jednak wiem, że mało kto ma ją w swojej kuchni, dlatego śmiało zrób sernik ze świeżą wanilią, która idealnie podkreśli jego smak. Spróbuj masy po zmiksowaniu i zdecyduj, czy dodasz więcej syropu klonowego, niż podałam w przepisie. Wszystko zależy od Twoich preferencji. Pamiętaj, że spód będzie słodki.
*** Dodatki dobierz według upodobań.
SPRZĘT:
Masa z nerkowców musi być zmiksowana jak najdokładniej. W mojej kuchni posiadam blender kielichowy o dużej mocy, z różnymi końcówkami. Jest to sprzęt bardzo pomocny przy przygotowywaniu tego rodzaju ciast. W mniejszym pojemniku z ostrzami w kształcie S przygotowałam spód, a masę serową porządnie, na wręcz aksamitną konsystencję, przygotował za mnie blender.
Jeśli posiadasz jedynie blender ręczny, pamiętaj, by poświęcić więcej czasu na zmiksowanie serowej masy. Spód możesz przygotować w pojemniku z ostrzem S, który często dołączany jest do blenderów ręcznych. Jeśli takiego również nie posiadasz, możesz spróbować wyrobić ciasto rękoma, mieląc na początku płatki owsiane i wiórki kokosowe np. w młynku do kawy. Możesz zostawić je również w całości, ale pamiętaj, że konsystencja nie będzie już taka sama.
WYKONANIE:
Zacząć od spodu. Płatki owsiane i wiórki kokosowe zmiksować na mąkę. Dodać resztę składników i zblendować, aż do połączenia się składników. Masę podzielić na około 13 kulek, a następnie dłońmi uformować niewielkie tarteletki (warto moczyć dłonie w wodzie, masa zdecydowanie łatwiej się formuje). Pamiętać, by ścianki były nieco wyższe (tarteletki wypełnimy serową masą). Tarteletki włożyć do lodówki na czas przygotowywania kremu z nerkowców.
Wszystkie składniki na serową masę wrzucić do naczynia blendera i zmiksować całość na jak najgładszą masę. To bardzo istotne, by masa nie miała żadnych grudek, warto poświęcić tej czynności nieco więcej czasu, co jakiś czas zdrapując ze ścianek blendera masę i kontynuować miksowanie. Gładką masą wypełnić wcześniej przygotowane tarteletki, aż po brzegi. Pozostałą masę przelać do 3 szklanek/słoiczków. Wszystko wstawić do lodówki.
W garnku poddusić mrożone wiśnie z dodatkiem słodzika (to samo ze świeżymi), podlewając je odrobiną wody. Zblendować na gładką masę i ponownie przelać do tego samego garnka (można miksować je bezpośrednio w garnuszku blenderem ręcznym). Do gładkiego sosu z wiśni dodać płaską łyżeczkę agaru i całość doprowadzić do wrzenia, nieustannie mieszając. Od razu zdjąć z ognia i przestudzić.
Gotowym sosem z wiśni ozdobić serniczki, resztę przelać do szklaneczek. Tarteletki ozdobiłam dodatkowo migdałami, a deser w szklankach uzupełniłam warstwą naturalnego jogurtu sojowego, świeżym mango i orzechami.
Deser schłodzić w lodówce.
SPRAWDŹ TAKŻE: Domowe, proste batony energetyczne, wegańskie i bez glutenu.
TRAFIŁAM W TWOJE SMAKI? DAJ ZNAĆ, JEŚLI WYPRÓBUJESZ PRZEPIS!
Wegańskie serniczki z nerkowców to świetny pomysł na pożywny, szybki i zdrowy deser. Dodam tylko, że te cuda zrobiły furorę wśród moich znajomych, więc przepis testowałam nie tylko na sobie. Namówiłam? Mam nadzieję, że tak! Próbowałeś/próbowałaś kiedyś sernika bez sera?