Lubię przepisy, które powstają z niczego. Miałam ochotę na domowe słodycze, a konkretniej na coś, co zrobię szybko i bez większego bałaganu w kuchni. W lodówce zauważyłam czerwoną fasolę w kartoniku i to było to! Dziś zapraszam Cię do kuchni, bo koniecznie musisz przygotować te przepyszne, błyskawiczne pralinki z fasoli, które są banalne w przygotowaniu i naprawdę smaczne.
JESTEŚ FANEM SŁODKOŚCI, ALE STARASZ SIĘ, ŻEBY BYŁY PRZEDE WSZYSTKIM ZDROWE, PEŁNOWARTOŚCIOWE I POŻYWNE?
Idealnie! Bez zbędnych, wstępów, przedstawiam Ci cudowny przepis na przekąskę i słodkość, która na pewno posmakuje małym i dużym, obiecuję. Przepis możesz dowolnie modyfikować, a całość pozbawiona jest białego cukru i glutenu. Jeśli użyjesz mleka roślinnego lub po prostu wody, pralinki będą również wegańskie.
PRZEPIS NA BŁYSKAWICZNE PRALINKI Z FASOLI

SKŁADNIKI:
· 1 kartonik czerwonej fasoli, u mnie około 240 g
· 1 średniej wielkości, dojrzały banan
· daktyle, najlepiej świeże, u mnie około 125 g, 13 szt.
· 3 czubate łyżki mąki kokosowej
· 2 czubate łyżki kakao
· odrobina mleka/wody, u mnie migdałowe
· wanilia świeża lub aromat
· szczypta soli morskiej
OPCJONALNIE:
· mak, kakao, sproszkowane masło orzechowe do obtoczenia i ozdoby pralinek

WYKONANIE:
Przygotuj miskę, w której zmiksujesz wszystkie mokre składniki. Zacznij od porządnego przepłukania fasoli, aż do momentu, kiedy w wodzie nie będą pojawiały się charakterystyczne bąbelki i szumowiny. To bardzo ważny krok, pozbywamy się soli i fasola traci swój charakterystyczny posmak. Nie będę ukrywała, że najlepiej byłoby użyć tej świeżej, własnoręcznie ugotowanej, ale niech to będzie przepis dla zabieganych!
Do miski wrzuć fasolę, wypestkowane daktyle, dojrzałego banana, wanilię, szczyptę soli i dolej odrobinę mleka/wody. Zmiksuj wszystko ręcznym blenderem na jak najgładszą masę. Dodaj mąkę kokosową i kakao, a wszystko znów porządnie zblenduj. Kontroluj masę, ma być zwarta, ale nie za sucha. W razie potrzeby dolej mleka lub dosyp mąki. Spróbuj czy masa jest wystarczająco słodka, zawsze możesz dorzucić więcej daktyli lub dosłodzić ją syropem klonowym/daktylowym, cukrem kokosowym lub słodzikiem, staraj się nie dodawać białego cukru.
Chyba domyślasz się, jaki będzie kolejny krok, kulamy! Gotowe pralinki możesz obtoczyć wybranymi dodatkami, u mnie było to kakao, mak i sproszkowane masło orzechowe. Warto odstawić je na kilka godzin do lodówki, najlepiej smakują schłodzone oraz kiedy lekko stwardnieją, choć ja nie mogłam się powstrzymać i skusiłam się na nie zaraz po przygotowaniu!

Z PRZEPISU WYCHODZI OKOŁO 13-14 PRALINEK, ALE WSZYSTKO ZALEŻY OD TEGO, ILE MASY ZNIKNIE PROSTO Z MISKI!
Do obtoczenia pralinek świetnie sprawdzą się również wiórki kokosowe, które cudownie uzupełnią kokosowy posmak mąki. Do środka każdej kulki możesz wcisnąć migdała, chrupiąca niespodzianka zawsze mile widziana! Wszystko zależy od tego, co akurat masz w domu i jakie smaki preferujesz.

UŻYWASZ STRĄCZKÓW DO SŁODKICH WYPIEKÓW? JAKI JEST TWÓJ ULUBIONY PRZEPIS?
Ja uwielbiam nutellę z ciecierzycy, fasolowe brownie czy ciasteczka z dodatkiem strączków, które też czasami przyrządzam. Do tej listy dopisuję te błyskawiczne pralinki z fasoli, które na pewno zrobię jeszcze nie raz, może w innej odsłonie?
PODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? PODZIEL SIĘ NIM ZE SWOIM OTOCZENIEM!
Każdy komentarz, polubienie czy udostępnienie, są dla mnie bardzo ważne. Cholernie mnie motywują i dają nadzieję, że to, co robię, chociaż trochę pomaga i inspiruje drugą osobę! Pamiętaj, że znajdziesz mnie na Facebooku, Instagramie i Bloglovin. Szczególnie polecam Ci zajrzeć na moje InstaStory, gdzie dzielę się urywkami z mojej codzienności. Wpadaj i bądźmy w kontakcie, ściskam!

