Śliwka w czekoladzie kojarzy mi się z moją mamą. To ona jest największą fanką tych słodyczy. I to właśnie o niej myślałam, kiedy przygotowywałam te zdrowe ciasteczka o smaku śliwki w czekoladzie. Są pyszne i wiem, że na pewno zrobię je jeszcze nie raz.
Czy w dzieciństwie też mieliście słodycze, które nie cieszyły się ogromnym powodzeniem w domowym barku?
Uwielbiam wspominać lata, kiedy byłam mniejszą Klaudią i nie lubiłam produktów, które teraz ubóstwiam! Moja mama była (i wciąż jest) ogromną fanką gorzkiej czekolady i suszonych śliwek. Zawsze w szafce, w której były słodycze, można było znaleźć te dwa produkty. Nie chcielibyście widzieć mojej miny, kiedy odkrywałam, że w barku nie ma nic innego, oprócz tych rzeczy…. Ja po prostu ich nie znosiłam! A dziś? Dziś darzę miłością wielką. Zarówno suszone śliwki, jak i gorzką czekoladę. Macie takie produkty? Jak zmienił się Wasz smak na przestrzeni lat?
Dziś mam dla Ciebie przepis na przepyszne, bezglutenowe i wegańskie ciasteczka z dodatkiem kakao i suszonej śliwki.
Smakują genialnie, naprawdę. Wyszły zupełnie spontanicznie, jak większość ciasteczek, które udaje mi się zrobić. Mam nadzieję, że przepisu spróbujesz i na dobre polubisz się z suszoną śliwką! Oprócz śliwki i kakao, ciastka zrobione są na bazie ciecierzycy, która wzbogaca je o pełnowartościowe, roślinne białko.

Zdrowe ciasteczka o smaku śliwki w czekoladzie.
Drukuj przepisSkładniki
- szklanka suszonych śliwek, około 150 g
- 230 g ciecierzycy z kartonika/puszki
- 9-10 daktyli, około 110 g
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych, około 65 g
- 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych, około 100 g
- 2 czubate łyżki kakao
- 1/4 szklanki mleka, u mnie migdałowe
- wanilia
Wykonanie
- Suszone śliwki zalać wrzątkiem i namoczyć przez 10-15 minut. Piekarnik rozgrzać do 200ºC.
- Do naczynia, w którym będzie możliwe zblendowanie części składników, wrzucić namoczone śliwki, wypestkowane daktyle, odsączoną i opłukaną ciecierzycę oraz wanilię (najlepiej świeża, ale można użyć aromatu). Wszystko zblendować na gładką masę, dolewając stopniowo mleka, by całość łatwo się połączyła.
- Do masy dodać wiórki kokosowe, płatki owsiane i wymieszać wszystko łyżką. Na koniec dorzucić dwie czubate łyżki kakao i całość skrupulatnie, ponownie wymieszać, aż do połączenia się wszystkich składników.
- Z powstałej masy formować ciasteczka o dowolnej wielkości, przekładając je na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.
- Ciasteczka piekłam dosyć krótko, około 15 minut. Dzięki temu były mięciutkie i wciąż nieco wilgotne. Jednak czas pieczenia można dostosować pod własne preferencje.
Porady
Zamiast ciecierzycy z puszki, wykorzystaj własnoręcznie ugotowaną ciecierzycę. By ciasteczka miały jeszcze bardziej bogaty smak, płatki owsiane można podprażyć i zarumienić na suchej patelni.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Domowe batoniki musli bez pieczenia, bez glutenu i wegańskie.
Wykorzystywałeś kiedyś strączki w słodkich przepisach?
Ja robię to bardzo często. Oprócz smacznego deseru dostarczam organizmowi roślinne białko oraz inne składniki odżywcze, które znajdziemy w strączkach, nawet tych z puszki. Daj znać, jeśli masz jakiś ulubiony przepis, który najczęściej gości w Twojej kuchni. A może spróbujesz przyrządzić zdrowe ciasteczka o smaku śliwki w czekoladzie z mojego przepisu?
Podobał Ci się ten przepis? Koniecznie podziel się nim ze swoim otoczeniem.
Lubisz takie połączenia? Pamiętaj, że każdy komentarz, polubienie czy udostępnienie, są dla mnie bardzo ważne. Znajdziesz mnie na Facebooku, Instagramie i Bloglovin. Szczególnie polecam Ci zajrzeć na moje instastories, gdzie dzielę się urywkami z mojej codzienności. Wpadaj i bądźmy w kontakcie, ściskam!

